Autumn soup

 Есента вече по всичко напомня за себе си. Очарователна както винаги, с приятните и тайнствени атомати, обагрила всичко наоколо, кара сетивата да притихнат. Тъкмо когато захладня, вдъхновението дойде точно навреме под формата на една есенна гъбена супа с мащерка.


400г. ароматни гъби ( биологични печурки)
4 малки картофа
1 малка глава лук
1 не голям морков
1л. зеленчуков бульон
4 с.л. биологично чисто масло
50мл. сметана или прясно мляко
мащерка, сол, черен/бял пипер, лимонов сок

Photo: 100 decors
Почистете и нарежете на парчета лука, моркова и картофите. В тенджера разтопете половината масло и задушете леко нарязаните зеленчуци. Залейте с горещ зеленчуков бульон и намалете котлона. Оставете да поври 10-тина минути.
Почистете и нарежете гъбите, като оставите цели 2-3 дребни за сервиране. В тиган разтопете останалото чисто масло и леко запържете нарязаните и целите гъби. След като са поомекнали, извадете целите гъби настрана и ги нарежете на едри парчета за сервиране, а останалите добавете към супата. Подправете със сол и пипер на вкус. Ако е необходимо намалете котлона и оставете супата леко да къкри за 10-15 минути. Десет минути преди да свалите от огъня добавете стрък мащерка. Свалете от огъня и добавете лимонов сок, разбъркайте и оставете супата леко да се охлади. Добавете сметаната и пасирайте до желаната гладкост. Сервирайте още топла поръсена с прясна мащерка, няколко резена от запържените гъби. Поднесете с препечен хляб или крутони.
Photo: 100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like