Sunflower seeds bread ~ Хляб със слънчогледово семе

 Уикенда понякога може да бъде доста приятен, особено ако си приготвиш домашен хляб с препечена хрупкава коричка. Аз направих точно това, замесих и изпекох пресен хляб със слънчогледови семки хрупкав отвън, и мек отвътре.

photos by  ©100decors


за самун хляб използвах:
700-800 г. бяло брашно + за омесване
1 пак. суха мая
250 мл. прясно мляко
100 мл.топла вода
1 яйце
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол

зехтин за намазване
за поръсване: едра морска сол и
1/2 ч.ч. сурово слънчогледово семе (почистено)

photos by  ©100decors

 В малка купа се затопля прясното мляко и към него се прибавя сухата мая, захарта и 3-4 с.л. брашно. Разбъркват се добре, сместа се покриват с чиста кърпа и се оставя на страна да втаса.
Ако разполагате с кухненски побот, ползвайте него за омесване на тесто или спазвайте следните инструкции:
В голяма купа или директно на работния плод се изсипва половината брашно, към него се добавя втасалата мая и яйцето. Тестото се разбърква и постепенно към него се добавя топлата вода. Подправя се със сол и се добавя по малко от брашното, докато бъде усвоено. След което, тестото се замесва с ръце и се оставя на страна за около час да втаса, като се закрива с кърпа.
Подбира се подходяща тава за печене, намазва се с малко зехтин. Ръцете се потапят в зехтин и се взема тестото. Размесва се още веднъж на плота и се намазва обилно със зехтин. Придава  се произволна форма на хляба и се оставя отново да втасва в тавата за печене,. за около 30 мин. Хлябът се поръсва със едра морска или хималайска сол и слънчогледово семе. Пече за около 45-50 мин. във фурна загрята на 190 градуса (с вентилатор) на най- долно ниво на фурната. След като придобие златиста коричка, хляба се изважда от фурната и се покрива с кърпа. Оставя се да се охлади леко и тогава може да се разреже. Съхранява се в плътно затворена кутия или в хартиен плик около 2 дни.

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like