How to Use Plants in Interior ❤ Растенията в интериора



Има много начини да превърнете апартамента/ къщата си в истински дом. Такъв какъвто си го представяте, уютен, удобен, с индивидуално излъчване и собствен почерк. Тук може да разгледате няколко идеи, които да ви вдъхновят да направите поне разместване на мебели или смяна на цвят на стената или да си изградите цялостна концепция и подбор на цветове, материи и материали . Но каквото и да правите, едно от нещата, които биха помогнали да издигнете дома си на следващо ниво са растенията. Не всеки умее да ги отглежда правилно, аз не съм експерт по ботаника и имам доста неуспешни опити и няма да ви давам съвети за домашни растения. За щастие има много изписано по темата и всеки може да си набави нужната информация за определен вид. 

Ако все още нямате достатъчно растителност у дома, ще се опитам да ви убедя защо е добре да поправите тази грешка. Започнете с лесни за отглеждане растения, като алое вера, папрат, сукуленти, змийско растение (мечове), палми, юка, монстера, фикус, въздушни цветя, орхидеи или кактуси.

За полезните им свойства и отглеждането им ще прочетете сами, аз ще ви дам насоки как да ги използвате в интериора.







Светлина и прозорци:
Ако имате големи прозорци и наличие на силна слънчева светлина използвайте видове, които са подходящи за перваза на прозореца. Освен, че създават настроение, те ще приглушат силната светлина и ще създадат охлаждащ ефект на стаята ви.

Недостиг на светлина:
Не се притеснявайте, ако не ви достига светлина и дори липсва. Природата е помислила и за това. Змийското растение или мечове, както е по- известно е едно от растенията, което е подходящо за тъмен коридор или за баня без прозорец, например. Използвайте сухи треви, в момента са много актуални. Не ви препоръчвам изкуствени цветя, тъй като не съм привърженик на пластмасата, а и изискват често почитване. 





Спалня, офис, кухня:
Важно условие за спалнята е да има достатъчно свеж въздух и да предразполага обитателите си към релакс и здрав сън. Препоръчвам ви да използвате широколистно растения, те много бързо пречистват въздуха и придават уют в големи и празни пространства. Освен това малките саксии с растения се почистват по-трудно с големите може да се справите с обикновен пулверизатор и вода. 

В кухнята спокойно може да се заредите с пресни подправки в саксии, които да използвате при приготвянето на храна. Няма нищо по-вкусно от пресен риган или мента в обедното меню.

Казват, че е добре да има поне една саксия с кактус около компютъра на бюрото. Колко е вярно това твърдение не знам, но със сигурност ще внесе радост за очите ви и ще предизвика усмивка докато работите. 







Саксии и кашпи:
За интериора на дома ви е много важно какви саксии и кашпи ще подберете. Едно от условията е те да са достатъчно големи за избраното от вас растение. Друго условие да са добре дренирани, за да не събират прекалено много вода и да унищожат растенията. Добре е да се съобразите с цветовата гама на интериора, да подберете подходящи цветове и материи, глинени или ратанови саксии и кашпи, стъклени вази или буркани, порцеланови или метални, избора е голям, но е добре да са в един стил. Създайте си настроение или усещане за място, където бихте искали да сте в момента. Ето така.
Не е нужно винаги да купувате скъпи саксии или дизайнерски кашпи, направете си собствени с материали които разползгате, като тези тук или тук





Място и композиция:
Добре е преди да купите нова растение да прочетете колкото се може повече информация за него, да се запознаете с характеристиките му и да сте наясно с особеностите на отглеждането му. Ако например, сте се спряли Scindapsus pictus или Дяволски бръшлян знаете, че "висят" и имат нужда да се поставят на високо, за да се развиват добре. Видовете Монстера, изискват височина, достигат до тавана и дори се прикрепят по стените (това ви го споделям от опит)
За аранжировката на малки саксии, важи правилото 2+1, като при останалия вид декорации. Избирате висок вид растение и добавяте към него среден вид, добавяте дребен детайл. Или подбирате любим свещник и аранжирате среден размер растение и малък сувенир или скулптура от последно пътуване (примерно)

Ако разполагате с големи пространства, използвайте палми, фикуси или юка, те много добре смекчават острите ъгли на мебелите и придават усещане за ботаническа градина. 



За малки пространства е добре да подберете растения от един или подобен вид. Скупчени на едно място върху холна маса или скрин придават уют и притъпяват цветовете на повърхностите на мебелите. За целта може да изберете растения с различен цвят или текстура на листата. Тук може да видите нагледно идеята.
Добра идея са също водни растения или терариуми, в които са събрани няколко вида растения. 



Текстури:
Висящите по рафтове или от тавана цветя също са решение за малки пространства. На мода в момента са всякакви макрамета, така че няма да сбъркате, ако ги ползвате. Създават усещане за лято, море, плаж и развеселяват обстановката на дома.

За хората, които не разполагат с достатъчно време да се грижат за цялата домашна джунгла, препоръчвам сукуленти, кактуси или въздушни цветя. Те идеално се вписват във всеки интериор и не изискат особени грижи. Споделяла съм с вас идея за въздушни цветя в този пост и няколко съвета за отглеждането им .








Вази и букети:


Прекрасно е когато в стаята ухае на пролет. Един добре аранжиран букет би стоял чудесно върху кухненската маса. Ако в магазинчето до вас няма свежи цветя, може да си аранжирате вазите с клонки от близкия парк. Винаги е добре да поддържате пресни букети и да се грижите са стайните растения, да премахвате изсъхналите листа и клони, да купувате свежи цветя в саксии, една или две орхидеи също биха придали на стаята ви усещане за градина. 
Ако ви доставя удоволствие сами да аранжирате букети, тук съм споделила една идея за аранжировка на свежи цветя. 



Избора на растения оставям на вас, забавлявайте се и направете домашната джунгла толкова приятна и индивидуална, както на вас ви харесва. Знайте, че растенията са най-добрия приятел на човека (след кучето, може би :), обичайте ги, обгрижвайте ги и те ще ви се отблагодарят многократно.

Така, ако нямате зелена градска среда или парк на близо, където да се разхождате, спокойто може да си създадете джунгла у дома или на балкона. 





x

Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like